Petek ve Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır? | Kocaeli Temizel Kombi Servisi
- Admin
- 16 Haz 2017
- 3 dakikada okunur

Bu soruya cevap vermeden önce petek temizliğinin bir bakım çalışması olduğunu belirtmeliyiz. Petek ve tesisat temizliği yapılırken, asit içeriği olmayan kimyasal ve makine kullanmak şarttır. Petek temizliği için makineyi kombi tesisatına bağlarken evdeki en doğru noktanın seçilmesi gerekir. Bağlantının doğru yapılması evin kirlenmesini önleyip, dışarıya atılacak tortu ve kireç parçalarının uzun yol almasını engelleyecektir. Genelde bağlantı için tercih edilen bölgeler kombinin altı ya da banyodaki havlupan vanalarıdır. Kullanılan makinenin hava ve suyla çalışması en önemli konulardan biridir. Kalorifer borularının hacim olarak küçük olduğu ısıtma tesisatlarında, sıkıştırılmış hava ve su, radyatörün içerisine girdiği anda geniş bir alanla karşılaşır. Peteğin dibine oturmuş tortuları bir anda havalandırarak sistemden dışarı atmayı sağlayan makineler 2 ila 3 bar arası çalışmaktadır. Çıkış borusundan temiz su gelene kadar petek temizleme işi sonlandırılamaz. Radyatör temizliği yapıldıktan sonra, kalorifer tesisatının büyüklüğüne göre bazik özelliğe sahip koruma ve temizleme kimyasalı atılarak sökülen parçalar yerine takılır. Kombinin su seviyesi ayarlanıp peteklerin havası alındıktan sonra sistemi çalıştırabilirsiniz.

Petek Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Firmaların reklam politikaları içerisinde petek bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini söyleseler de bu bilgi tam olarak doğru değil. Düzenli olarak 2 yılda bir yapılacak petek bakımı kombi tesisatınız için yeterlidir. Evinizde bulunan kalorifer petekleri eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikâyetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve radyatörlerde tıkanma var demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin %85`i kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken petek ve tesisat temizliği yaptırmadıklarından kaynaklanır. İşte o belirtiler;
Peteklerin yarıdan aşağısı ısınmıyor ise
Petekler hiç ısıtmadığında ya da kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde
Peteklerin altı ısıtmıyorsa
En son petek hiç yanmıyorsa
Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa
Kalorifer peteklerinin 2 yıl veya daha uzun süredir hiç temizliği yapılmamış ise
Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa

Peki Neden Petek Temizliği Yaptırmalıyım!
Uzmanlar kombi bakımına verdikleri önemi tesisata göstermiyorlar Oysa ki tesisat bakımındaki ısrarı tesisata da göstermek gerekiyor. Günümüzde kombi bakım çalışmaları maalesef elektrik süpürgesiyle içinin tozunu almaktan ibarettir. Ayrıca kombi bakımı yaptırdığınızda kombi arıza yapmayacak diye bir kaide yok.
Neden petek temizliği yaptırmalıyım sorusuna gelirsek eğer; Kombi tesisatında en fazla kireç oluşan nokta, suyun ısındığı eşanjördür. Kombi bakımı esnasında sadece süpürgeyle toz alındığından eşanjör temizliği yapılmamaktadır. Kalorifer tesisatlarında petek temizleme yapılırken kullandığımız koruyucu kimyasal, suyun geçtiği tüm kombi parçalarını ayna gibi tertemiz yapar. Bu işlem kirlilikten kaynaklı kombi parçalarında oluşacak arızaları tamamen yok eder. Bu sayede ekstra ücret ödemeden kombi temizliğiniz de yapılmış olur. Suyu peteklere gönderen kombi olduğu için, düzgün bir şekilde iletimi sağlandığında aldığınız ısı verimi oldukça artacaktır.

Koruyucu Sıvının Önemi
Kirli tesisatlar temizlendiğinde genellikle bazı noktalarda kireç tamamen yok olmaz. Petek temizleme işlemi yapıldıktan sonra, tesisatın içine mutlaka koruyucu sıvı atılması gerekir. Peki koruyucu sıvı neden kombi tesisatı için önemli? Evinize petek bakımı için gelen firma hangisi olursa olsun 1 saat içerisinde sadece tesisatınızdaki kaba pislikleri temizleyebilir. Koruyucu sıvının temizleme kimyasalından farkı, tesisatın içerisinde kalmasıdır. Isıya en çok maruz kalan bölge olan kombi eşanjörleri en çok kireç bağlayan yerdir. Ancak temizleme sıvısı asidik özellikte bir sıvı olduğundan, petek temizliği esnasında kimyasalın asit içeriği kombinin contalarına ve alüminyum parçalara zarar vereceğinden kombinin içerisine göndermek biraz tehlikelidir. Bahsedilen bu zarar temizlik yapıldıktan 10 ile 30 gün sonrasında, yani zamanla ortaya çıkar. Kombi eşanjör delikleri kirece maruz kaldığında tıkanır ve sıcak su çıkışı zayıflamaya başlar. Ama petek temizliği bittikten sonra tesisata 1 litre koruma sıvısı ilave edildiğinde, kombi çalıştırılmaya başladığı andan itibaren suya karışarak peteklerin ve kombinin bütün noktalarını dolaşır. Koruyucu Sıvı radyatör musluk aralarını, kolektör vanalarını metalik renge çevirir. Bu koruyucu malzeme sayesinde tesisat sistemi neredeyse ilk kurulduğu günkü haline dönmektedir. Koruyucu petek sıvısı bazik özellikte bir kimyasal olduğu için, ısıtma sisteminin içinde 10 yıl kalsa bile zarar vermez. Metal malzemelerin içinden geçtiği süre boyunca her tarafı ayna gibi yapar.
Koruyucu sıvının etkisini kireç tutmuş çaydanlığınızda deneyerek etkilerini görmeniz mümkün. Çaydanlıktaki kireçleri hiçbir kazıma yapmadan 1 saat gibi kısa sürede tertemiz yapacaktır. Kombiniz çalıştığı sürece hareket halinde olan koruyucu sıvı su sirkülasyon yaptıkça sürtünme yoluyla değdiği her metal parçayı ilk günkü haline çevirecektir. Tamamlanmış bir tesisat temizliği yaptırmak istiyorsanız sistemin içerisine mutlaka koruyucu sıvı atın. Koruyucu sıvı kullanılan tesisatlarda ısı farkı açıkça görülmektedir. Hem temizlik hem de mükemmel bir koruma sağlayan Koruyucu ilaç hakkında ya da aklınıza takılan herhangi bir soruda petek temizliği firmamızı telefonla arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Comments